31 lehengerlő vintage betűtípus, vállalkozó szelleműeknek

Sokat gondolkodom azon, milyen betűtípust használjak az éttermem arculatában…

…persze, csak képzeletben játszom ezzel, ugyanis, milyen meglepő, nem vagyok étteremtulajdonos (még).

De mégis, ha lenne egy szuper (és nem mellesleg vintage/retro stílusú) vendéglátóhelyiségem, minden bizonnyal az első dolgom az lenne, hogy – miután megálmodtam a nevét – megtaláljam a legszebb betűtípust hozzá.

Emiatt merült fel bennem, hogy összeállítok egy listát a 31 leggyönyörűbb retro fontról. Hátha te étteremtulajdonos leszel hamarosan és hasznát veszed ennek. 😉

1. Portico:

Az elképesztően sokoldalú betűtípus tervezője a városi és vidéki környezetben élőkre is gondolt. Ráadásul többféle nyelv grammatikai sajátosságait is figyelembe vette, így hát az Ő vagy az É betűt is megtalálhatjuk a Portico abécéjében.

font-portico
2. Monthoers

A klasszikus tipográfiát és a modern írásjegyeket egyesítő font visszafogott, mégis különleges jelenség. Egy csendes vintage kávézó tökéletes betűtípusa. Szinte látom magam előtt a csavarthátú fehér vasszékeket és a hangulatos égősorokat…

font-monthoers
3. Hamster

A Hamster készítője számára az ecsetírás szolgált inspirációként. A poszterektől elkezdve a ruhákon át a brand-névadásig mindenhez tökéletes választás lehet, ha kifinomult retro stílus kialakításán töröd a fejed.

font-hamster
4. Metropolis

Az 1920-as évek designját idéző font számomra az egyik legeredetibb darab. A kettős vonalvezetésű betűtípus az Art Deco elegáns, mégis erőteljes stílusát idézi. Kávézóhoz, étteremhez, de egy sötét noir filmhez is kiváló választás lehet.

font_metropolis2
5. Charming

A font az amerikai telepes időszakot idézi. Erőteljes, maszkulin font, ezért inkább egy sötétebb színvilágú helyiségben tudnám elképzelni. Viszont krétatáblán eszméletlenül mutathat!

font-charming
6. Matchbook

A görbe, nyúlánk betűkből álló kollekció szintén az USA-t idézi. Ám ezúttal a hagyományos amerikai retro éttermek és bárok vizuális világát. Karakteres, felejthetetlen darab.

font_matchbook
7. Palm Canyon Drive

Ennél a fontnál már első pillantásra éreztem azt a bizonyos retro ízt, de gondosan utána kellett néznem, mitől is éri el ezt a benyomást bennem. És hát persze! A retro képeslapok és gyufásdobozok felirataiból összegyúrt Palm Canyon Drive vérbeli modern vintage betűtípus!

font_palmcanyondrive
8. Parker

A kézzel készített jelleg a Parker igazi erőssége. Na jó, meg a minimál vonások, amik még így is retro hangulatot idéznek. Gyönyörű, bár inkább pólókon vagy posztereken tudnám elképzelni, mint az én álombéli vintage éttermemben.

font_parker
9. Obake

A szintén minimál, nyúlánk, hegyes sarkú Obake tökéletes, ha emlékezetessé szeretnéd tenni a logódat. Igazi figyelemmágnes

font_obaka
10. Roseline

Formás és feminin… Ez az egzotikus, kézírásszerű font szerelem első látásra számomra, A végén még retro koktélozót nyitok!

font_roseline
11. Hustlers

A retro stílust nemcsak a vendéglátás vagy poszterek oldaláról ragadhatjuk meg. A 20. század eleji cirkuszok közkedvelt vizuális világából táplálkozó Hustlers szintén tökéletes választás lehet, ha te is a vintage dizájn szerelmese vagy. Bár egy bűvész- vagy játékbolthoz jobban el tudom ezt képzelni, mint egy csinos kis kávézóhoz.

font_hustlers
12. Lichtspiele

A 20. századi mozik világa tükröződik a Lichtspiele fontban – nem véletlenül a neve, ami németül mozit jelent(ett). A font visszarepít egy mozifeliratokkal teli korszakba, amikor a filmújdonságokat még a mozik kapujában tudhattuk meg…

font_lichtspiele
13. Orwellian

Különös, hogy ez a betűtípus számomra western jellegű. Pedig, ha minden igaz, George Orwell 1984 c. regénye alapján született… Kifejezetten karakteres font.

font_orwellian
14. Hooverville

Az 1920-30-as évek nyomdavilágát idéző betűtípus gyönyörű, elegáns és nem mellesleg (kapaszkodj meg) retro betűtípus.

font_hooverville
15. Cast Iron

A Hustlers-hez hasonló font szintén a vintage cirkuszi érát idézi. Nekem ez túl cirádás, mindenesetre esztétikus betűtípus.

font_cast iron
16. Krinkes

Gyönyörű ez a betűtípus! Ráadásul az iniciálészerű kezdőbetűi igazán emlékezetessé teszik.

font_krinkes
17. Marmellata

Nem véletlenül kapta ezt a nevet a font. Az olaszul dzsemet jelentő szó egy felhőtlen piknik hangulatát idézi – pontosan, ahogy a Marmellata is. Finom, vidám, épp mint egy gyümölcslekvár!

font_marmellata
18. Esplanade Script

A retro nyomtatott betűtípusok és a kézírás egyvelege az Esplanade.

font_esplanade
19. Nautilus Pompilius

Tudod, mi az a ligatúra? Két vagy több betű egybeírása. És most, hogy megvan ez a létfontosságú információ, beszélhetünk a Nautilusról: a cirádás ligatúrákat kombináló font egy ’60-as évekbeli uszoda hívogató betűivel csap arcon. Na jó, azért egy éttermen is el tudjuk képzelni, ugye?

font_nautilus
20. Grand Hotel

Ez a font biztosan a retro kávézók szerelmeseinek lett kitalálva. A dizájn egyébként az 1937-es Café Metropolitan film eredeti felirata alapján készült.

font_grand hotel
21. Wellington

A Wellington egy egészen kivételes kutatómunka alapján készült. A középkori angol betűkészleteket (egészen a 12. századig visszamenőleg) és a 19. század végén gyökeret vert szecessziós jegyeket figyelhetjük meg rajta. A klasszikus vintage tökéletes példája. (Iimádom!)

font_wellington
22. Alitide

A western mulatóinak fülledt, kissé kalligrafikus fontjait idézi az Alitide. Játékos, és a legkevésbé sem visszafogott betűtípus.

font_alitide
23. Mystery Tour

Oké, egy kicsit sok lesz már a cirkuszi tematikájú betűtípusokból, de inkább lássuk ezt is, hátha ez jobban tetszik, mint a Hustlers vagy a Cast Iron…

font-mystery-tour
24. Showboat

A dekoratív betűtípusok közé tartozik a Showboat. Az 1800-as évek vadnyugati karneváljait idézi, azok minden izgalmával és egzotikusságával együtt.

font-showboat
25. Tall Deco

Nincs is mit hozzáfűzni ehhez: az Art Deco és a modern vonások találkozása a boncasztalon. Letisztult és a végletekig elegáns tipó.

font-talldeco
26. Hamburger Heaven

A font keletkezési hátteréről nem találni túl sok információt, de érteni vélem, mi alapján születhetett; mégpedig a filmekben oly sokszor feltűnő retro amerikai hamburgerezők nevei alapján.

font-hamburger-heaven
27. Dymaxion

Buckminster Fuller neve ismerős? A 20. századi USA egyik leghíresebb feltalálója-építésze volt, akinek kedvenc terepe a futurizmusban rejtőzött. Ez a font az egyik elképesztő találmányának, az áramvonalas Dymaxion autónak állít emléket. Bár tény, hogy a betűtípus a retro Chevrolet-k feliratát idézi, de ez már szinte részletkérdés.

font-dymaxion
28. Airstream

Az Airstream az 1950-es évek betűtípusait gyúrja össze, meglehetősen esztétikus formában.

font-airstream
29. Deftone Stylus

No comment, csak szép… 🙂

font-deftone
30. Carosello

A retro reklámok és képeslapok képezték a Carosello inspirációs forrását. Szinte látom magam előtt a pin-up lányokat, ahogy egy ilyen kinézetű tipó körül ücsörögnek, és kacéran szürcsölik a kakaót.

font-carosello
31. Lobster

A font készítőjének az a cél lebegett a szeme előtt, hogy egy összefüggő, kézírásszerű betűkészletet fejlesszen ki. Ez sikerült is neki, ráadásul nem akárhonnan, mint a ‘60-as évek vidám ligatúráiból merített.

font-lobster

A bőség zavarában nehéz dönteni, melyik a legszebb betűtípus. Mégis, ha választanod kellene, melyikre böknél rá, hogy álmaid éttermét vagy kávézóját díszítse? Írd meg bátran itt a cikk alatt kommentben! Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

1 megosztás= Köszönöm tetszett a cikk! 🙂