A vintage

Mi az a vintage? Miért imádják oly sokan? Miért lett olyan népszerű és hogyan tudjuk mi is elérni, azt a tipikus vintázs életérzést? Most ennek járunk utána!

A vintage egy egyedülálló stílusirányzattá nőtte ki magát, itt a szemünk előtt! Amikor a régi stílus irányzatokról tanultunk – pl. barokk, klasszicizmus, romantika stb. – az iskolában, mindig megtanultuk, hogy mik a jellegzetességei, szépen körülhatárolható tulajdonságai, amik azzá teszik, ami. Ezáltal konkrét elképzeléseink vannak és mindenki számára nagyjából hasonló kép él róluk.

Ezek a stílusok már mind kialakultak és el is ment felettük az idő. Változni már nem fognak. De a vintage a szemünk előtt alakult ki! Könnyen meg tudjuk határozni honnan és hogyan alakult ki és milyen változásokon ment át és változik még most is. Épp ezért különleges mert velünk együtt változik, a mai kor emberének mond el valamit saját magáról, mutat tükröt ízléséről, világ látásáról.

Ezért, ha megértjük a vintage-t, mint stílust, akkor saját magunkról, korunkról is megismerünk egy kis darabot!

Mi az a vintage?

Ahogy az előbbiekben leírtam, a vintage egy folyamatosan változó stílus, életérzés, ami képet ad a mai világunkról. De ami még fontosabb a mai kor emberének vágyairól, elképzeléseiről, szenvedélyeiről is görbe tükröt mutat. Ezért juthatott el oly gyorsan az élet minden területére!

Ezért hódította meg a lakberendezés, a divat, az esküvők és bármely más kiegészítők területét. Ahol az ember alkot, létrehoz valami újat a régiből, ott van létjogosultsága. Nem azért, mert bárki is ráeröltetné, nem azért, mert bárkinek is érdeke fűződne hozzá.

Ugyanúgy, ahogy kialakult az élet egyik területén, ugyanúgy jelenik meg az összes többi területen is, hiszen ugyanaz a belső vágy hajtja mindenhol az alkotni vágyó embereket.Vintage Nekem… mert szeretem!

Vintage jelentése

A vintage szónak több jelentése is van. Jelentése lehet kopottas, régies, régebbi évjáratú, jó minőségű is. A borászatban és a fotográfia területén használták eredetileg. A borászatban a régebbi, jó minőségű évjáratú bort jelölik ezzel, pl. a Vintage Port egy kiemelkedően jó minőségű bort jelöl.

A fotográfia területén pedig a vintage copy vagy vintage print az eredeti negatívról készített másolatot jelent.

Vintage kiejtése

A vintage szó kiejtése vintázs vagy vintidzs. Magyar nyelven már írásban is elterjedt a vintázs kifejezés használata.

A vintage szerepe az életünkben

Az életünk minden területére hatást gyakorol. Alakítja a lakberendezést, a divatot és ezeken keresztül minden, ehhez kapcsolódó kiegészítőt és részletet. Csak rajtunk múlik, hogy a magunk módján alkalmazzuk-e és beillesztjük az életünkbe. Életszeretet, kedvesség és nyitottság árad belőle, amire oly nagy szükségünk van a “mindennapokban”!Életszeretet és nyitottság a vintage igazi ereje! forrás: Három Bors lakberendezés

Vintage stílus

Mindegy, hogy egy esküvő dekorációjáról, egy lakás berendezéséről vagy egy szép ruháról van szó. A vintage stílusról általánosságban véve elmondható, hogy az élet szeretet, a régi tárgyak és stílusok tisztelete és újraértelmezése ugyanúgy jellemző rá, mint a modern világunkból kiválogatott stílusjegyek használata.

Nem utasít el az új dolgok közül se mindent. Vannak részletek, anyagok és megoldások, amiket beilleszt és használ. Ezért olyan színes és sokoldalú!

Lehet rajta vitatkozni, de szerintem az is előnyére változtatta a vintage-t, hogy megjelentek a tömeggyártott vintage kiegészítők, bútorok és millió más tárgy még. Igaz, hogy eredetileg csak a nagymama gardróbjából szerzett ruhadarabok és a használt bútorai jelentették a vintage iránt rajongók szenvedélyének kiélését. Ahogy fenn leírtam a vintage szó maga is régiest, kopottast jelent, tehát mondhatnánk, hogy amit most gyártanak, a jellemző stílusjegyeket leutánozva, azok nem is igazi vintage stílusúak.

Azonban, azzal, hogy a tömeggyártás piaci alapon is szemet vetett a vintage-ra és felhasználta azt, szélesebb tömegekhez tud elérni és sokkal többen tudják életük részévé tenni ezt a stílust. Ez nem csak őket formálja, hanem ők is formálják a vintage-t és részt vesznek annak változásában.

Emellett megmaradt az egyedi, különleges darabok szeretete és tisztelete. Ugyanúgy lehet gyűjteni, felújítani a vintage bútorokat, a vintage ruhákat. Egyaránt lehet gyönyörködni a régiségboltban és az ajándék boltban megvásárolt vintage bútorokban is.

Vintage lakberendezés

A vintage lakberendezés igazi életet visz a házba! Nehéz meghatározni, hogy mitől lesz egy otthon vintage hangulatú! Még egy fotel vagy kanapé? Esetleg még egy vintage fali óra? Ha felteszek még egy képet a falra, akkor beköltözik az otthonomba a vintage hangulat? Nem kell konkrétan meghatározni, csak érezni kell, hogy mi az, amire igazán vágyunk és hozzá ad az otthonunk hangulatához és mi az, ami már nem. Érezni kell, hogy mi az, ami kifejez belőlünk egy darabot, ami tükrözi ízlésünk egy szeletét és mi az, ami nem.Otthonos vintage nappali. forrás: Három Bors lakberendezés

Szerencsére kedvelt stílusunk jól megfér egyéb más berendezési tárgyak mellett, nem kell a tökéletességre törekednünk. Nem kell aggódni azon, hogy mit rontunk el, hisz magunknak rendezzük be otthonunkat. Saját magunknak és családunknak szépítjük.

Folyton visszatérő motívumok, anyagok a virágok, csipke, fonott tárgyak, fa és kő. Illetve a 30-40-50-es évekbeli fotók, poszterek. Bármely emlék pl. egy régi gramofon már önmagában a szoba ékessége lehet.

Angol nyelvű oldalak közül lakberendezés témában gyönyörű fotókat, érdekes cikkeket találhatsz a Far above rubies weboldalon.Hangulatos szobasarok. forrás: Három Bors lakberendezés

Vintage lakberendezési tippek

1. tipp: Törekedj a letisztultságra! Ha egy-egy bútorral vagy kiegészítővel kezded és fokozatosan haladsz, fokozatosan válogatod egymáshoz a berendezési tárgyakat, akkor biztosan tetszeni fog a végeredmény! Főleg, ha hallgatsz a belső hangra, ami megsúgja, hogy mi az, ami tényleg tetszik.

2. tipp: A régi lett az új! Ne dobd ki a régit, használd fel, gondold újra! A vintage a környezetet is óvja, a modern kori környezettudatos gondolkodást is magáévá tette. Hiszen, ha felújítjuk a régit, akkor nem a szemétdombokat növeljük és nem vásárolunk újabb és újabb termékeket.

Vintage nappali

A vintage nappali az otthonod lelke! Ott zajlik a családi élet, ott jön össze a család, amikor csak lehetőség van rá. Ezért az otthonos, meleg színek, a letisztult, nem túl harsány árnyalatok illenek ide. Egy-két színárnyalattal érdemes tervezni. Vannak tipikus kiegészítők, amiktől igazán “vintázsos” lesz egy nappali. Ilyenek pl. a vintázs stílusú párna vagy falióra.

Óriási lökést adhat a vintázsos életérzés eléréséhez egy-egy régi asztal vagy varrógép újragondolása, felújítása.

Ha érdekel a téma, akkor részletesebben foglalkoztunk vele a Vintage nappali cikkünkben!Igazi, otthonos hangulatú szoba. forrás: Három Bors lakberendezés
A virágcsokor a székkel szépen harmonizál. forrás: Három Bors lakberendezés

Vintage konyha

A vintage konyhában a csipke és a fonott a nyerő! Virágokkal és a tipikus konyhai használati tárgyakkal lehet ízlésesen díszíteni. A konyha már sokkal praktikusabb, hisz itt kell a családnak főzni, elkészíteni a “mindennapi betevőt”. Teljesen más bútorok, kiegészítők illenek ide, mint a nappaliba, de az alapelvek nem különböznek. A letisztultságra és a natúr szinekre, formákra kell törekedni. Ne halmozzuk itt se a tárgyakat, a kevesebb több elve illeszkedik igazán a vintázshoz.

Ha érdekel, a Vintage konyha cikkünkben részletesebben írtunk róla!

Ha figyelembe vesszük a fenti tanácsokat, akkor a vintage lakás elérhetővé válik bárki számára. Legyen szó vékony vagy vastag pénztárcáról, kezdő vagy haladó hobbi lakberendezőről, könnyen meg lehet valósítani az álomotthont!

Ismerd meg a vintage hálószoba és a vintage fürdőszoba titkait is!

Vintage divat

A vintage ruhák és kiegészítők óriási tárházát lehet megtalálni boltokban, webáruházakban. Szerte a “nagyvilágban” sok-sok ilyen ruhát lehet találni, akár felújított, akár újonnan gyártott állapotban. Tehát van lehetőség válogatni!

A divatot is a pozitív életfelfogása miatt hódította meg. Jellemzőek rá az “A” vonalú ruhák, a csipke és a virág minta itt is mindent visz. A pöttyösről nem is beszélve! Legyen nosztalgikus, legyen békebeli hangulatú és akkor valószínű el is találtuk a “vintázsos” stílust, a divat terén is!

Angol nyelvű oldalak közül az egyik leglátogatottabb a Glamour Daze és a By gum by golly. Igazi inspiráció mindenkinek! 🙂Csodás vintage blúz kalappal. forrás: szputnyikshop.hu

Vintage divat jellemzői

Mindenki ismeri azokat az egyrészes ruhákat, amiknek a szoknyája pliszírozott, a derékben pedig gumírozással van testközelbe húzva. Ha máshonnan nem is, de Marilyn Monroe és Audrey Hepburn fotóiról egészen biztosan ismerősek ezek a megoldások.
Blúzoknál gyakori az egyenes fazonú, virágmintás és a fodros ruhák szintén hódítanak a stílus szerelmesei között.

Nehéz meghatározni konkrétan, hogy mi számít vintázsos ruhának. Valószínű mindenki kicsit máshogy értelmezi, vannak tipikus stílusjegyek, de vannak, amik nem ilyen egyértelműek. Ez nem baj, hiszen a divat nem egy objektíven értelmezhető terület. Az viszont biztos, hogy könnyen elkülönülnek a női és férfi ruhák egymástól. Az uniszex ruhák itt nem túl jellemzőek!

Reméljük, a többi, vintage divat témában írt cikkeink is tetszeni fognak!A vintage stílus tipikus jellemzői. forrás: szputnyikshop.hu

Vintage stílus színei

Igazán jól passzolnak hozzá a pasztel színek, a fehér, a világos kék vagy zöld árnyalatai. Semmi rikító, élénk szín és felejtsük el a színek halmozását is. Csak egy-két jól illeszkedő szín. A kopottas színhatást is ide lehet sorolni, a korábbiak alapján szerintem nem kell mondani, hogy miért.

Vintage ruhák vásárlása

Ma már nem csak a nagymama gardróbjában találhatunk kincseket! Egyre több, stílusos bolt és webáruház is keresi a vintázs iránt érdeklődőket és kínál különlegesebbnél különlegesebb darabokat. Magyarországon is van jó pár tehetséges divattervező, aki felkutatja vagy elkészíti ezeket a ruhákat.

Vintage ruhabolt válogatás című cikkünkben összeszedtük azokat a boltokat, amikről tudunk. Ha te ismersz olyan, vintage jellegű boltot, ami nem szerepel a listán, akkor nyugodtan írd meg és beletesszük.Vintage blúzok. forrás: szputnyikshop.huVintage ruhák tökéletes összeállításban. forrás: szputnyikshop.hu

Vintage esküvő

Természetesen az esküvők terén is hódít a vintázs. Hosszasan lehetne sorolni a vintage esküvők jellegzetességeit. Most összefoglaljuk röviden. Azok a motívumok, amik a lakberendezés és divat terén előfordulnak, azok egy vintázs esküvőben mind-mind visszaköszönnek.
Nem meglepő módon a virágok, a virág mintás kiegészítők minden mennyiségben előfordulnak! Nem lehet túlzásba vinni!

A gyöngysorok, a csipke minden formában és módon felhasználható. A 20-as évekbeli stílusjegyek a menyasszony és a vőlegény ruháját is meghatározzák.

Az esküvői meghívók, az asztali díszek, terítők, az esküvői székszoknyák mind-mind a vintage iránti rajongást fejezik ki.

Vintage kiegészítők

A kiegészítők száma végtelen. Egy csodás gyöngysor, egy virágos fejdísz… egy párna, egy virágos függöny a nappaliban? Egy alkalmi táska pliszírozott szaténból? Esküvőn egy bőrönd telis-tele apró meglepetésekkel.

Mind-mind kiegészítik és a maguk módján hozzátesznek egy apró szeletet a vintage életérzéshez.

Néhány ilyen részlet tudatos alkalmazásával kivételes hatást érhetünk el és felfedezhetjük saját stílusunkat! Lehet, hogy ez éppen a vintage…:)

Rokon stílusok

Vannak stílusok, amik hangulatban, vonásokban hasonlítanak a vintázsra és sokszor össze is keverik őket. Ilyenek a retro, a shabby, a rusztikus, a provence. Könnyű összemosni őket, de ez nem is olyan nagy baj, hiszen kiegészítik egymást. Ha megtalálod az összhangot, akkor sajátos, egyedi stílust hozhatsz létre. Kísérletezni szabad! 🙂

Remélem, sikerült megismertetni Veled a vintage csodás világát, ha pedig már ismerted, még jobban megszerettetni. Ha úgy érzed, valami fontos kimaradt, akkor nyugodtan írd meg! Kíváncsiak vagyunk minden véleményre, hozzászólásra.