//A vintage stílus jellemzői

A vintage stílus jellemzői

A vintage stílus számos jellemzővel büszkélkedhet. Nehéz feladat leírni, milyen is valójában?! Talán nem is kell, hiszen egy kicsit mindenkinek mást jelent és ettől kezd el egy stílus önálló életet élni és folyton megújulni. Mindenki alakít, formál rajta még ha egészen kicsit is.
Tarts velem ezen az izgalmas felfedező úton! Megpróbálom a nagyon jellemző vintázs tulajdonságokat összefoglalni.

Mit jelent a vintage stílus?

Mi az a vintage? A vintage stílus egy olyan stílusirányzat, ami tiszteli a régit. Nem dobja ki, hanem új értelmet ad neki. Lehet az ruha, bútor vagy bármilyen apró kiegészítő a háztartási tárgyaktól a poszterekig. Egy párna huzat, egy gyertyatartó, egy falióra vagy a régi fényképek. A vintage stílus megőrzi a régi, kopottas emlékeket. Nem hivalkodik és a modern anyagokat, stílusjegyeket is beépíti az összhatásba.

Természetesen mindenkinek egy kicsit mást és mást jelent, mindenki formál rajta kicsit és hozzátesz.
A vintage stílus egyaránt jelen van a divat, a lakberendezés terén. Léteznek vintage stílusú esküvők, autók és még rengeteg minden.

Vintage stílus jellemzői 1#- A modern és a régi ötvözése

A vintage stílus rengeteg kreativitást tartogat magában. Úgy lehetünk modernek, hogy közben a régit is imádjuk. Nosztalgiával tekintünk a múltba, de közben felhasználjuk a jelen eszközeit, stílusait. Vagyis a régi és új ötvözése ugyanúgy jellemző rá, mint a nosztalgikus hangulat.

Vintage stílus jellemzői 2#- A régi újragondolása

Na és a kreativitás miért kell hozzá? Azért mert a régi darabokat újra kell gondolni, újrahasznosítani, újra felhasználni… sokféleképpen kifejezhetjük ezt, de a lényeg, hogy a régi és az új határán kell egyensúlyozni. Ez könnyű? Nem, dehogyis! De épp ezért olyan izgalmas… na meg hibázni szabad, hisz saját magunknak csináljuk, a saját örömünkre!

Ráadásul a régi tárgyak meghálálják a törődést. Egy-egy felújítás vagy csak új funkció kitalálásával új értelmet nyer az adott dolog. Így mi is büszkén mutogathatjuk majd az unokáinknak, hogy „…látjátok, ez a bútor még az én nagyszüleimé volt!”

Vintage stílus jellemzői 3#- Kreativitás a hétköznapokban

Szóval megmentünk régi darabokat, így megmentjük a múlt apró részleteit és új értelmet viszünk bele. Nem kell „világmegváltó” kreativitásra gondolni! Egyszerűen, a hétköznapokból ihletet meríteni és a hétköznapokat színesíteni vele. Nincs is annál nagyobb öröm, ha találékonyan létrehozunk valami újat, más értelmet adunk valaminek.

Vintage stílus jellemzői 4#- Természetesség

Jellemző rá a természetesség. Természetes anyagok használata a domináló, pl. fa, fonott tárgyak, kő. De egy-egy fém, műanyag tárgy is helyet kaphat a lakásban. Nem zárkózik el a mesterséges anyagoktól se. Épp ezért marad természetes hatású. Épp ezért marad meg az a természetes életérzés a vintage stíluson belül.

Vintage stílus jellemzői 5#- Használt érzet

A régi dolgok természetesen használt érzetet is keltenek. Nem tönkrement ruhákra vagy bútorokra kell gondolni, hanem a kopottas hatásra, amitől még ugyanúgy használni lehet és talán még jobb az újnál is.

A vintage-ról rendkívül nehéz egy általános összefoglalót készíteni,de A vintage című cikkünkben ezt megkíséreltem!

Vintage stílus jellemzői 6#- Békebeli hangulat, nosztalgia

Idővel az emlékek megszépülnek, a negatívumok háttérbe szorulnak és az ember csak a szépre, jóra emlékszik. Ezért tekintünk nosztalgiával a múltba és talán túlzott kritikával a jelenbe. A vintage stílus szerencsére a nosztalgikus hangulatot színesíteni tudja a jelen értékeivel, apró részleteivel. Nagyon erőteljes a békebeli hangulat, a nosztalgia a vintázsban. Ettől is válik olyan szerethetővé.

Vintage stílus jellemzői 7#- Vintage anyagok

A vintage lakberendezés szívesen használja a fát, a követ és minden természetes anyagot. De, ahogy már korábban említettem, a műanyag és fém is előfordul. A porcelánból készült berendezési tárgyak, a vászon bútorok és kiegészítők mind-mind hozzáadnak a vintázshoz.
A vintage divat pedig imádja a csipkét, a kézzel fonott, szőtt dolgokat.

Ezért lehet annyi „csináld magad” ötletet találni vintázs témán belül. Mindenki kiélheti a kreativitását és művészi vénáját, amikor egy-egy ilyen ötletet próbál megvalósítani. És milyen jó érzés, amikor látom a munkám eredményét?!

Elmondhatom, hogy ezt én alkottam, én hoztam létre! Ez lehet egy „csináld magad” ötlet megvalósítása, egy könyv vagy akár egy blogbejegyzés megírása.

Vintage stílus jellemzői 8#- Vintage stílus színei

A fehér, a bézs és ezek árnyalatai. A világos kék, zöld, lila és bármely olyan árnyalat, ami nem hivalkodó, túlzó.
Ne felejtsük el a koptatott felületeket, ami minden színárnyalatnak egyedi hangulatot kölcsönöz! A vintage stílusban is a színek összhatása rendkívül fontos!

Van egy szín, ami annyira sokoldalú, hogy a vintázshoz is tökéletesen illik, ha kellő odafigyeléssel társítjuk hozzá. Ez pedig a rose gold! Ha érdekel, olvasd szeretettel rose gold cikkeinket!

Aki imád régi dolgok után kutatni, felfedező utat tenni a különböző régiség boltokban vagy akár webshopokban, annak ez maga lesz az álom hobbi! De igazán vintázs stílusú tárgyakat nem csak régiség boltokban lehet találni. Készítenek ilyeneket lelkes amatőrök, hozzáértő szakemberek pl. restaurátorok is, sőt készülnek „tömeggyártásban” is.

Vannak stílusok, amikkel könnyű összekeverni, ilyen pl. a retro, shabby, provence.

Egy ilyen izgalmas találkozásról írtunk a “Amikor a rusztikus találkozik a vintage-al…” című cikkünkben.

Nem baj, ha keverednek ezek a stílusok, de fontos mindig tudni, hogy mit miért csinálunk és a kellő önkritikával szemlélni a művünket. Ha illik a modern világba az összhatás és nem mesterséges vagy eröltetett, akkor nem lőttünk mellé.

A vintage stílus jellemzői számodra mit jelentenek?
Neked mi jutott még eszedbe a cikkel kapcsolatban?
Írd meg nyugodtan, kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Vintage Nekem blog oldalán még sok vintázs cikket olvashatsz…