//Szputnyik shop interjú

Szputnyik shop interjú

Interjú sorozatunk legújabb részében a Szputnyik shop egyik alapítójával, Szekeres Ingriddel beszélgetünk, amiben mesél a Szputnyik shopról, a vintázzsal kapcsolatos érzéseiről. Nem utolsósorban komoly elhivatottsággal rendelkezik a divatipar, környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Sok hasznos és megfontolandó gondolatot oszt meg velünk.

  • Kérlek, mondj néhány szót magadról és hogy mivel foglalkozol?

Szekeres Ingrid vagyok, a Szputnyik shop-ok vezetője. Én irányítom és felelek az üzletek zavartalan és folyamatos működéséért.
A Szputnyik shop ötlete Vörös Rolandtól, a páromtól származik, aki 2009-ben hozta létre az első üzletet a Bakáts téren.

Külföldi utazásai során nagy hatást gyakoroltak rá a bolhapiacok és a vintage boltok jellegzetes hangulatai. Elhatározta, hogy utóbbit Magyarországon is megteremti, én pedig 2011-ben csatlakoztam hozzá.

A Szputnyik történelme velünk indult és halad is az útján. Mindketten megszállottan hiszünk a Szputnyik shop létjogosultságában, elszánt lelkesedéssel gyűjtjük össze az eladásra szánt darabokat.
Őszintén hisszük, hogy a különböző korszakok különleges, régi darabjait a mai kortárs divat új elemeivel kombinálva egy igazán sajátos és izgalmas egyéni stílus megnyilvánulására adnak lehetőséget.

Ez az oka annak, hogy az üzleteinkben a vintage darabok mellett egyedi, kisszériás kortárs darabok is találhatók.

A Szputnyik shopról még többet olvashatsz, a Szputnyik shop- A megfizethető egyediség című cikkünkben!

  • Számodra mit jelent a vintage stílus? (személyes vélemény, érzés)

Sokan nem tudják, hogy a divatipar a második legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon.
A kifejezetten egyetlen szezonra gyártott ruhadarabok általában mesterséges anyagból készülnek, így rengeteg, az emberekre és környezetünkre egyaránt káros vegyszert és veszélyes anyagot tartalmaznak.

Gyártásuk hatalmas mennyiségű energia és víz felhasználásával jár, hogy aztán hónapokkal, de gyakran már hetekkel később nehezen lebomló hulladékként végezzék.

A vintage különlegessége azonban nem csak az egyediségben és a megismételhetetlenségben rejlik, és nem is pusztán abban, hogy egy darabka történelmet képvisel. Legfontosabb tulajdonsága a kiváló minőség, aminek köszönhetően ma is viselhető, használható évtizedekkel elkészülése után.

Igyekszünk másokat is inspirálni arra, hogy válasszák a vintage kincseket és tudatosan vásároljanak, hogy minél tovább megőrizzük a múlt értékeit, és felhívjuk a figyelmet az időtálló darabok fontosságára a tömegáruval szemben.

Magyarországon elsőként mutattuk meg, hogy a múlt divatja igenis megfér a modern trendek mellett, és képes valami teljesen újat létrehozni a jövő számára!
Számunkra tehát a vintage egyszerre jelenti a múltat, a jelent és a jövőt.szputnyik shop különlegességek

  • Hogyan lehet sikeres, az, aki ennyire speciális területen akar érvényesülni, mint a vintage?

Vállalkozásunkban fontos, hogy egyedik és eredetik tudjunk maradni, ezen belül pedig a folyamatos megújulás, változatosság és a rugalmasság. Tudjunk csapatban dolgozni és gondolkozni, legyünk együtt proaktívak.

Szerencsére egyre nyitottabb a társadalom is a fenntartható divat felé, és egy ideje már nem az olcsó, silány minőségű, hanem az értéket képviselő és egyedi termékeket kezdik keresni. Még mindig hosszú az út, míg a többség környezettudatosabban és kevésbé pazarlóan él és öltözködik majd, de bizakodóak vagyunk, és töretlenül igyekszünk megújulni, fejlődni és kiszolgálni a szerencsére nagyon is hálás vásárlóközönségünket.szputnyik shop életképek

  • Hogyan, milyen formában jelenik meg a vintage a magánéletedben/hétköznapokban?

Egyrészt az öltözködésemben, illetve az engem körülvevő tárgyakban. Szeretem a régi, akár funkcióját vesztett bútorok és használati tárgyak újrafelhasználását. Nemcsak az üzletekben, de a lakberendezésben is szeretem a régit a kortárs elemekkel kombinálni. Azt hiszem ez a Szputnyik üzleteken is látszik.

Saját ízlésünk alapján alakítottuk ki őket, mindkét üzletünknek más-más személyisége van, de közös bennük, hogy a múlt iránt érzett mélységes tiszteletünk tükröződik, mind a bennük található vintage árukészletünkön, mind üzleteink berendezésén. Fontos számunkra, hogy minden lehetséges módon közvetítsük értékeinket.

Az üzletbelsők eklektikus vintage hangulata pedig tökéletesen kifejezi, hogy mások vagyunk, mint egy átlagos ruhaüzlet, merünk különbözni.

  • Mit jelent számodra a divat, a vintage ruhadarabokkal való foglalkozás, mint tevékenység, munka?

Állandó körforgást, energiát, változatosságot, sok-sok utazást és gondoskodást. Amikor elmegyünk kincsek után kutatni, akkor nagyon izgatott leszek, és már alig várom, hogy a helyszínen legyek és el tudjak mélyedni az áruk között.

Ha sok szép dolgot találunk, akkor az nagyon boldoggá tud tenni, mivel számomra a ruhák gyűjtése több, mint egyszerű időtöltés. Ez egy mód arra, hogy megőrizzük és értékeljük a történelmet, a kultúrát és a divatot.

Ezekkel, a gondosan, kemény munkával összeválogatott darabokkal szeretnénk utat mutatni az egyedi öltözködésben. Felhívni az emberek figyelmét, hogy legyenek kreatívak, találják meg saját stílusukat és merjék kifejezni önmagukat, valamint, hogy figyeljenek a tudatos vásárlásra és a fenntartható divatra. Sokkal inkább érzem ezt egy küldetésnek, mint munkának.Észak-Thaiföldi árusoknál kincsek után kutatva

  • Mi az, amivel személyessé teheted/teszed a munkádat?

Az üzletekben fellelhető vintage darabok a világ minden tájáról érkeznek, több ezer darab közül nagy figyelemmel kerülnek kiválasztásra. Megesik, hogy célirányosan utazunk ki egy-egy darabért. Itthon is nyitott szemmel járunk-kelünk, számos kincsre bukkantunk már a régiség piacokon.

Azt hiszem, hogy a legszemélyesebb, hogy ezeken a kincskereséseken ott vagyok, és a boltokban kapható teljes árukészletet vagy én válogatom ki vagy pedig velem egyeztetve választjuk ki. Olyan, mintha egy szeletet adnék a saját ízlésemből, világomból.

Sokszor tesszük fel kíváncsian a kérdést: vajon ki lesz az, akire ez a ruha passzolni fog? Aztán egyszer csak felbukkan valaki, felpróbálja a szóban forgó darabot és a ruha életre kel. Egy biztos: az egymásra találás egyértelmű bizonyítéka a vásárló felcsillanó szeme. Ez mindent megér.A vintage ingek nagy része Koreából és Japánból érekezik a Szputnyikba.

  • A kezdetekkor kaptál segítséget másoktól? Ha igen, kitől?

Lengyel Vanda barátnőmnek a Dohány utcai üzlet indulásakor volt szabad kapacitása, kedve és ő is nagy lehetőséget látott benne, így csatlakozott hozzánk. Ő leginkább a marketing és kommunikáció terén tevékenykedett nálunk. De megemlíthetnék számtalan barátot és családtagot, akik hittek és bíztak, az akkor még nagyon szokatlan ötleteinkben.

Az itt dolgozó emberek mindig nagy segítséget jelentettek. A divat szeretete, a régi korok iránti nyitottság és a kreativitás az összekötő kapocs. Hiszünk az együttműködésben, hogy közösen, jó hangulatban, nagyszerű dolgokat hozhatunk létre. Ebből a folyamatból mindannyian rengeteget tanulunk.

Nekem fontos, hogy nálunk mindenki az lehet, aki lenni szeretne. A Szputnyik shop egy biztonságos pont mindenkinek, aki érezte már, hogy különbözni nagyszerű, és aki nyíltan szembefordul az átlagossal. A Szputnyikban nincs ítélkezés, nincsenek konvenciók, nincsenek kötöttségek.

Csapatunkat, ahogy kínálatunkat is, a sokszínűség teszi még különlegesebbé. Sokan vagyunk, sokfélék, de céljaink és értékeink közösek.Szputnyik shop csapata

  • Mik a céljaid a vállalkozásoddal rövid és hosszútávon?

Már majdnem nyolc éve a piacon vagyunk, a legfontosabb célunk az, hogy továbbra is egy megbízható színfoltként tekintsenek ránk mind a hazai, mind a hazánkba látogató divatkalandorok. Folyamatos a párbeszéd köztünk és a vásárlóink között, rengeteg platformon várjuk visszajelzéseiket és kérdéseiket, felmérjük igényeiket és ennek fényében igyekszünk minél inkább rájuk szabni az árukészletet.

Folyton kutatjuk és gyűjtjük a legkülönlegesebb vintage és kistervezői ruhákat és kiegészítőket. Egy ideje már az értékrendünkhöz passzoló nemzetközi sikermárkák termékeit is forgalmazzuk, mint például a TOMSt, a PAEZt, a Fjallravent, Herschelt vagy a Beyond Retrot, Anglia legnagyobb vintage üzletláncának újrahasznosított vintage bőrkabátokból készült táskáit.Szputnyik shop hátizsákok
szputnyik shop táskák  • Honnan szoktál ihletet meríteni?

Sok tervező munkáját nyomon követem. Mindig vannak olyan különleges darabok, egyedi megoldások, anyaghasználatok, amik inspirálnak.

Minden évben készítünk egy vintage albumot, ahova összegyűjtjük az előttünk álló év trendjeit, mert bizony a vintage divatban is vannak trendek. Előfordul, hogy év közben bővítjük vagy szűkítjük, a vásárlói igények felmérésével korrigáljuk. Ilyenkor ugyanúgy végig kell követnünk a kifutók világát, a színek változását és azt levetíteni a vintage divatra. A divat pedig egy állandó körforgás, biztos, hogy találunk az aktuális divatnak megfelelő régi darabokat is.

  • Előfordulnak alkotói válságok? Ha igen, hogyan jössz ki belőle? Mi a bevált módszered az alkotói válságok, hullámvölgyek kezelésére?

Pontosan ezt szeretem a vintage ruhákban, hogy annyira sokszínűek és izgalmasak, hogy az inspirációval sosincs gondom. Egy-egy kincskeresés alkalmával annyi csodás, elfeledett darabot találunk, melyek mindegyikének külön misztikus története és hangulata van, hogy hetekre feltöltenek energiával, és szinte már előre látom őket a boltokban, új gazdájukra várva.

Az utazás amúgy is egy hihetetlenül inspiráló dolog, talán ezt tudnám ajánlani mindenkinek, aki alkotói válságba kerül.

Köszönjük szépen Ingridnek ezt a tartalmas és sok tanulságot tartogató interjút! Úgy gondolom, hogy ő azon “szerencsések” egyike, akinek a munkája a szenvedélye és a szenvedélye a munkája!

Ezt kívánom minden kedves alkotó, vállalkozó kedvű olvasónknak. Rengeteg munkát és kreativitást kell befektetni, de érdemes mindenképpen!
A keze alól kikerülő ruhák mind-mind egy darab belőle, amitől igazán személyessé és különlegessé válik minden kollekció.

Ha bármi kérdésed vagy hozzászólásod van a cikkel kapcsolatban, akkor tedd fel nyugodtan! Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Ha érdekel a vintage divat, nálunk, a Vintage Nekem blog oldalon számos ötletet, tippet, interjút olvashatsz róla!