//Intarsia – A fa egyénisége!

Intarsia – A fa egyénisége!

Ismét egy olyan kreatív, tehetséges művésszel készíthettem interjút, akit szívesen mutatok be. Izgalmas és különleges területen tevékenykedik. Ezt a művészeti ágat a végtelen lehetőségek, a természetesség és az exkluzivitás jellemzi. Ez az intarzia művészet! Igazi ritkaság Magyarországon, de az egész világon is, pedig több ezer éves múltra tekint vissza… Gondolnád, hogy fából arcképet is lehet készíteni?!

Sándor László intarzia művésztől, grafikustól megtudhatod, hogy mitől olyan különleges ez a terület és milyen lehetőségek rejlenek benne!

Ugyanazokat a kérdéseket tettem fel neki is, mint a többi interjú alanyomnak, abból a célból, hogy összehasonlíthasd és megértsd a hasonlóságot, ami minden tehetséges és sikeres művészt jellemez.

  • Kérlek, mondj néhány szót magadról és hogy mivel foglalkozol?

Sándor László vagyok, egy hazai és külföldön is elismert intarziaművész és grafikus. Számos kiállításom volt már és a célom, hogy az intarzia technika tovább éljen. Munkáimra a rendkívüli részletgazdagság mellett a fotórealisztikus ábrázolásmód, a minőségi faanyagok használata és a kézműves munka egyedisége jellemző. A tradícionális intarziakészítés módját a saját technikámmal felfrissítve készítek egyedi portrékat, képeket és tipográfiai munkákat, amik rendkívüli textúrájukkal díszévé válnak minden helységnek. A felhasznált egzóta fafajták eredeti színárnyalatai miatt képeim azonnal „belakják” a tereket, függetlenül a falfelületek stílusára, struktúrájára vagy színére.

  • Hogyan lehet sikeres az, aki ennyire speciális területen akar érvényesülni, mint az intarzia művészet?

Mindenki számára mást jelent a siker, de szerintem az elhivatottak tudnak érvényesülni. Sokat kell gyakorolni és ami a legfontosabb, élvezni kell amit csinál az ember.

  • Hogyan mutatod meg az embereknek, hogyan hozod közel hozzájuk ezt a művészeti ágat?

Sok kiállítást rendeztem az elmúlt években és számos nemzetközi kiállításon veszek részt. Alkotásaim eljutották már Olaszországba, Mexikóba, az Egyesült Királyságba és Amerikába is. Továbbá igen aktívan jelen vagyok az Online felületeken és a médiákban is. Ezeken felül intarziakészítő tanfolyamokat szervezek, ahol kis létszámban egy hétvége alatt igyekszem megmutatni és megszerettetni a jelentkezőkkel ennek a szakmának és alkotóművészeti ágnak a különleges szépségét.


  • A kezdetekkor kaptál segítséget másoktól? Ha igen, kitől?

Édesapámtól lestem el néhány fogást még kisgyerekként, de aztán sok évvel később kezdtem csak el önállóan kísérletezni. Az első kudarc után szinte majdnem fel is hagytam vele. Szerencsére évekkel később már sokkal céltudatosabban nyúltam ismét a fához, azzal a céllal, hogy maradandót alkossak. Így indult el rendkívüli karrierem ezen a csodás területen, amit titkon mindig is egy kicsit a magaménak éreztem.

  • Mit jelent számodra a fával való alkotás, mint tevékenység, munka?

Ez egy kreatív alkotói tevékenység, amit az egyedi árnyékolási technikámnak köszönhetően sikerült művészi fokra emelnem. Az élő anyag sajátosságai, a szinte korlátlan lehetőségek, az új kihívások és a folytonos technikai fejlődés lehetősége mindig megújulással kecsegtet. Ez egy időigényes művészeti forma. Míg egy festmény akár egy délután alatt is elkészülhet, addig egy intarziakép készítése akár hosszú heteken át tartó, összetett feladat is lehet. Ez a meditatív tevékenység egyben kikapcsol és a megismételhetetlen végeredmény mindig új erőt ad a folytatáshoz.

  • Mik a céljaid a vállalkozásoddal rövid és hosszútávon?

Szeretném fenntartani ezt a szakmát, amit napjainkban kevesen választanak hivatásuknak.
Célom, hogy az intarziaművészetemen keresztül felhívjam a figyelmet a kézzel készült alkotások megismételhetetlen varázsára. Szeretném, ha a műveim a reneszánsz kultúra modernizált újjáéledését és az egyediség fontosságát hirdetnék, valamint felébresztenék az igényt az értékes és luxus kategóriájú kortárs alkotások birtoklására. Ezzel együtt a kortárs művészek támogatásának fontosságára is szeretném felhívni a figyelmet.Gondolnád, hogy fából arcképet is lehet készíteni?
Mennyi eszköz… mennyi részlet….


  • Honnan szoktál ihletet meríteni?

Elődök műveiből, nagy művészek alkotásaiból, az interneten fellelhető képekből is inspirálódom, illetve mostanában a természet is megihlet. Sokszor a meglévő faanyagok is irányítják a témaválasztást.

  • Előfordulnak alkotói válságok? Ha igen, hogyan jössz ki belőle?

Nem jellemző. Ha mégis, akkor pihentetem az adott munkát és új témába kezdek. Van egy-két képem, amik évek óta várják a befejezésüket, de túlnyomó részt általában egy képen dolgozom amit meg is valósítok. Az elkészítési idő függ a témától, az alapanyagoktól is, azaz, hogy mennyire nehéz a megvalósítás, de általában sok időt vesz igénybe minden kép.

Köszönöm szépen László, hogy válaszoltál a kérdésekre!

Ha kíváncsi vagy az intarziára, akkor keresd fel a Wood Arts Intarsia című weboldalt, ahol László részletesen bemutatja és meg is mutatja, hogy mennyire sokszínű és értékes ez a terület!

Facebook oldala: Wood Arts Intarsia Facebook oldal