//Vintage karkötő vásárlása

Vintage karkötő vásárlása

A karkötők és karperecek évezredek óta az ékszerkultúránk részei. Népszerűségük abban rejlik, hogy hangsúlyt adnak a csuklónak, miközben finoman utalnak viselőjük egyéniségére.

Egy ékszer webshop kínálatában ma szinte minden stílusban találunk karkötőket. Vintage stílusban is egyre többféle darab megtalálható. Cikkünk olyan tudnivalókat ad át, melyek vintage karkötő vásárlása esetén hasznosak lehetnek.

Motívumok vintage karkötőkön

A ma kapható vintage karkötők motívumkincse általában valamelyik történelmi korból meríti az ihletet. Megjelenik a viktoriánus, Edward-kori és Art deco stílus is. A legtöbb vintage ékszert a következő stílusjegyekből ismerhetjük fel.

  • gazdagon díszítettek
  • színes drágakövek (rubin, smaragd, zafír) a kedvelt kőtípusok
  • lehet rajtuk gyöngy- vagy gyémántdísz is
  • előfordul a kövek olcsóbb alternatívákkal helyettesítése
  • kedvelt motívumok a csavarok, indák és virágminták

Férfi vintage ékszerek is léteznek, ezeken inkább az indák, csavarok és absztrakt minták hangsúlyosak.

Vintage karkötő formák

A vintage motívumok különféle karkötő formákon megjelenhetnek, mégis az alábbi négy típus a leggyakrabban keresett.

Statement karkötő

A statement ékszerek a feltűnésről szólnak, s ez a karkötőkkel is így van. Láncok, fonatok és brossok színes kavalkádja egy ilyen ékszer. Vintage motívumokkal és kövekkel nagyszerűen mutat.

Charm karkötő

Kifinomult, mutatós darabok a charm karkötők. Esetekben egy vezérszálon különféle díszek, gyöngyök, akár medálok díszelegnek. A harmonikus színek is elmaradhatatlan jellemzői ennek a típusnak. A charm ékszer vintage változatai gazdagon díszítettek.

Karperec

A klasszikus zárt karperec is nagyszerű választás vintage karkötőből. Ebből még akár tűzzománc változatot is találunk, de gyakoriak a gazdagon kidolgozott gyönyörű virágmotívumot ábrázoló darabok. A legtöbb férfi vintage karkötő ilyen formájú, virágok helyett pedig más növényi motívumok vagy akár kígyók díszítik.

Mandzsetta karkötő

Az előzőhöz hasonló típus ez is, viszont nem zárt, hanem nyitott modellről van szó. Finom ívek és csodás színes kövek díszíthetik ezt az – általában kimondottan vastag – vintage karkötőtípust.

Hol vásároljak vintage karkötőt?

Aki egyszer beleszeret az ellenállhatatlan vintage karkötőkbe, folyamatosan bővíteni szeretné gyűjteményét. Nem minden ékszerbolt rendelkezik széles vintage karkötő kínálattal, ezért online ékszer webshopok termékei között is érdemes körülnézni. Ezekben a boltokban még férfi karkötők vásárlása is lehetséges, akár vintage stílusban is.

Összegzés: Ha a különleges és gazdagon díszített ékszereket kedveljük, a vintage karkötő megér egy próbát. Különösen, ha szeretnénk kiemelni csuklónk ívét. Statement, charm, mandzsetta karkötő és zárt karperec formában is találunk vintage darabokat, például egy ékszer webáruházban.