//Vintage dekoráció, avagy vintázs szakértő szemmel

Vintage dekoráció, avagy vintázs szakértő szemmel

Dekorációra van szükséged az esküvődön, rendezvényeden, éttermedben, boltodban?

Legújabb interjúnk Kupi Katával, egy tehetséges, kreatív kaposvári dekoratőrrel készült. Profi és a tökéletességre törekvő hozzáállás tükröződik minden munkájából. Több éves tapasztalat, több száz esküvő, több ezer székszoknya a garancia, hogy jó döntést hozol, ha rá bízod a dekoráció elkészítését! Tőle első kézből tudhatod meg, milyen egy vintage dekoráció…!

Eddigi két interjúnk vintage esküvő és vintage lakberendezés témákban készítettük. A következő interjúnk szintén esküvő témához kapcsolódik.


Kérlek, mondj néhány szót magadról és hogy mivel foglalkozol?

 • Kupi Kata vagyok. Rendezvények, esküvői dekorációk tervezésével, kivitelezésével foglalkozom. Jelenleg az ötödik esküvői szezonom előkészítésén dolgozom. Mivel azok a párok, akik a következő évre tervezik esküvőjüket már az idei évben jórészt szeretnek majdnem minden fontosabb szolgáltatást lefoglalni, fontos, hogy mi, szolgáltatók is felkészültek legyünk Az igazi, látványmunka tavasztól késő őszig tart.

Számodra mit jelent a vintage stílus?

 Ez a stílus nálunk, vidéken igazából az idei évben kezdett eljutni az ifjú párokhoz. Még az ismerkedés szintjén vannak vele, ízlelgetik a szót („hogy is kell kimondani?”- kérdezik) Próbálják kitalálni milyen színek, milyen virágok, kiegészítők passzolnak hozzá.

Egy dekoratőr nyilván személyes érzéseit, stílusát, ötleteit is beleteszi a munkájába. Nekem a vintázs új szerelem. Bárhol, vintázzsal kapcsolatos témát, fotót, installációt látok, boldog leszek, hogy részévé vált az életemnek. Feltölt, energiát ad, ötletelésre késztet. Nyilván nem áll közel mindenkihez ez a stílus, de ez nem is baj. Így elkerülhető, hogy elcsépeltté, mindennapossá, megunttá váljék.

Hogyan lehet sikeres, az, aki ennyire speciális területen szeretne érvényesülni, mint a vintage dekoráció?

 • Mivel a stílus térhódítása most kezdődik igazán, (a következő 5-6 év minimum számolható virágzásának) emellett mindig bővíthető, keverhető más stílussal (pl. shabby) ezáltal a folytonos megújulást hordozza magában. Emellett kivált egy sok-sok éve hagyományosan, mindenki által használt (talán túl egyforma, ötlettelen) stílust. A vintázs pezsgést, üdeséget hoz az esküvők megjelenésében. Ez mindig pozitív, inspiráló.

Ha érdekel a lakberendezés, akkor a vintage lakberendezés témában írt cikkeinket imádni fogod! Olvasd szeretettel! 🙂

Mit jelent számodra a dekoráció készítés, bútor felújítás, mint tevékenység, munka?

 • Nem tekinthető munkának az a szenvedély, aminek eredménye a „wow” érzés. Amikor a pár megpillantja esküvőjük dekorációját, életük legszebb napján és a menyasszony sír a meghatódottságtól, ott, akkor minden „kifizetődik”.Ehhez a feladathoz kell egyfajta megszállottság is, hiszen a szezon akár ötvenedik esküvőjét is úgy kell átadni, mintha az első lenne. Ám, amikor a szezon utolsó esküvői munkája befejeződik, máris sajnálom, hogy vége. Persze a következő szezon szervezése, színek összehangolása, kitalálása ugyanúgy szép része a munkának mint a tényleges kivitelezés.

Mi az, amivel személyessé teheted/teszed a munkáidat?

 • Minden párral személyesen találkozom. Vagy esküvő kiállításon vagy a helyszínen átbeszéljük a dekorációval kapcsolatos ötleteket. Ehhez meghallgatják az én javaslataimat is és a kettőt egybegyúrva megszületik a döntés. Általában első látásra megbíznak bennem és szívesen veszik, ha segítek vagy számukra új dolgot mutatok. Remélem a nevem már garanciát jelent megrendelőim számára, hogy igényes, szép dekorációt fognak kapni.

A kezdetekkor kaptál segítséget másoktól? Ha igen, kitől?

 • Az esküvői szolgáltatás ötlete nem az enyém. Véletlenek vagy a sors akarta, hogy belecsöppenjek. A barátnőm adta az ötletet, én pedig megvalósítottam. Teljesen egyedül dolgozom, a háttérmunkától a kivitelezésig.

Mik a céljaid a vállalkozásoddal rövid és hosszútávon?

 •  A következő évre már szép számú foglalások vannak. Tervem, hogy az idei évben hozott esküvőkkel számoljak. Nem leszek boldogtalan, ha nem lesz több.:) Mindig vannak új kapcsolatok akiknek dekoratőrre van szükségük, ezért évről-évre bővül a megrendelőim köre.
  A vintázs hatás nemcsak a textilekben, hanem bútorok formájában is utolért. Ezek gyűjtése, újra gondolása, értékek mentése elkezdődött. Amint sokan lesznek, kis vintage otthont képzelek el számukra Budapesten. Egy kis üzletet, ahol gyertyák, damasztok, csipkék között folytathatják életüket.

Honnan szoktál ihletet meríteni?

 • Az ötletek csak úgy jönnek, születnek maguktól. Aztán megvalósulnak. Van amikor a tárgy „mondja meg” mit szeretne. Nem szeretek másolni, sokkal inkább kitalálni, összerakni, egyedivé tenni. Nincs két egyforma tárgy, bútor. Lehet, hogy épp a színe vagy a struktúrája, a formája más mint a „szomszédé”….. illetve én varázsolom mássá, egyedivé.
  Hihetetlen mit lehet kihozni egy 100 éves csúnya barna, csálé bútorból. Azonnal beleszeretek, mihelyt készen lesz:)

Előfordulnak alkotói válságok? Ha igen, hogyan jössz ki belőle? Mi a bevált módszered az alkotói válságok, hullámvölgyek kezelésére?

 • A holtidőben (vagyis szezonon kívül) nyilván vannak napok amikor „leül” a kreatív énem. Ilyenkor elmegyek a régiség piacra vagy kutatok interneten, fellelek hagyatékot és mehet a csiszolás, festés, antikolás ……..és ismét kerek az Élet 🙂
  Lehet, hogy sosem fogom megunni………rabul ejtett. Ez a vintázs.

Kupi Kata facebook oldala: EskuvoiSzekszoknyaBerles