A esküvők terén számos stílussal találkozhatunk. Egyesek az abszolút modern, míg mások a klasszikus esküvő hívei. Szintén nagy népszerűségnek örvendenek a régebbi stílusokat megidéző események, így az esküvők vintage stílusban való megtartása is egyre népszerűbb. Többször volt már téma, de egy vintage esküvő részleteiről sosem elég beszélni, a tervezgetés mindig jól esik.

Vintage esküvő eredete

Frissítsük fel azt, amit a vintage stílusról már tudunk és lássuk, hogyan kapcsolódhat ez az esküvönkhöz! A vintage szó eredeti jelentése: régi, elmúlt korokból való. E logika mentén természetesen kikövetkeztethető, hogy a vintage esküvő is a régies dolgok életre keltéséről, új környezetbe helyezéséről szól.

A vintage maga egy rusztikus és kifinomult stílus, melyben kiegyensúlyozzák egymást a pazar és visszafogott részletek. Ha vintage stílusú esküvőt tervezünk számos összetevő harmóniáját szem előtt kell tartanunk: a ruha, a virág, a torta, a meghívó, a dekoráció, frizura és smink, mind együtt adják a vintage esküvők esszenciáját.

Vintage jellemzői

A vintage stílus egyedi és különleges. Legfőbb jellemzői hogy a tárgyak kissé régiesnek, vagy használtnak tűnnek, színek tekintetében jellemzően pasztellszínek dominálnak, többnyire a barnás árnyalatok.

A vintage hangulatot tulajdonképpen egyszerű módon elérhetjük. Ehhez mindössze elég egy kevés csipke, szalag, a fehér, fonott kosarak, szép porcelánban egy kis virág, kalitka, rezgő és rózsa, valami régivel párosítva. Ebben a stílusban a régi holmiknak könnyedén új életet lehet adni, nem véletlen, hogy a vintage lakberendezés terén is hódít.

Vintage eljegyzési gyűrű

Az esküvő talán legfontosabb és elengedhetetlen tárgya a gyűrű ezért is fontos, hogy a stílusunkhoz megfelelőt válasszunk. Egy vintage esküvő hangulatához például remekül illik egy rosé eljegyzési gyűrű.

Rosé arany eljegyzési gyűrű

A rosegold (vagy más néven rózsaszín arany, rosé arany) egyre divatosabb alternatívát jelent a megszokott sárga és fehérarany árnyalatok mellett. Ennek a speciális arany ötvözetnek a magasabb réz tartalma kölcsönzi a vöröses-rózsaszínes árnyalatot.

A különleges szín ne tévesszen meg minket, az arany tartalma, és ezáltal értéke megegyezik a hasonló karát számú (14, 18, stb.) fehér vagy klasszikus sárga aranyéval.

A rosegold modern színvilága még a legklasszikusabb gyűrű dizájnnak is friss, divatos megjelenést kölcsönözhet, ezáltal igazán különleges eljegyzési gyűrűk készíthetők belőle, melyek még jobban kiemelik a beléjük foglalt gyémántok csillogását.

A gyémántok mellett más fehér, sárga, rózsás, vöröses vagy lila árnyalatú drágakövek is mutatós kombinációt alkothatnak a rosegold-dal, mint például a rubin, sárga zafír, ametiszt vagy rózsakvarc.

Vintage esküvői meghívó

Az esküvői meghívő az első, amivel a vendégek találkoznak és bepillantást kapnak az esküvő stílusába. Aprólékos részletek, régies írás, a csipke, a szalag, a gyöngy megadja az alap hangulatát a meghívónak. Színvilágban a fehér, tört fehér színek domináljanak pasztell betűkkel és díszítéssel.

Vintage esküvői ruha

A jól kiválasztott menyasszonyi ruha stílusa tükrözi a menyasszony stílusát és egyéniségét, és persze illeszkedik testalkatához is. A századelő divatját idéző selyem- és sifonruhákhoz remekül passzolnak a vintage csipkék, valamint az antik ékszerek. A lágy, őszi fények jól harmonizálhatnak a vanília és ekrü árnyalatú ruhákkal, melyek korhű kiegészítőkkel mutatnak jól igazán. A húszas évekre jellemző szabásvonalak egyszerűek ugyan, ám a ruhák díszítése mégis egyedi, a finom selymek pedig valódi antik hatást kölcsönözhetnek az esküvői ruháknak, amikor csipkékkel egészülnek ki.

Vintage stílusú haj és smink

Hosszú hajú hölgyek számára a vintage stílus rengeteg lehetőséget tartogat: kontyok, fonatok, hullámok, csatok és a variációk száma szinte végtelen.

A rövid hajjal rendelkező mennyasszonyok például egyéb kiegészítőkkel (hajpántok, fejpántok, tiarák, virágok, csatok) dobhatják fel a vintage megjelenésüket, és végső esetben még mindig ott a fátyol, amely jótékonyan ápol és eltakar, vagy adott esetben kiemel és még különlegesebbé varázsol.

A menyasszony nőiességét és szépségét még jobban ki lehet emelni leheletkönnyű árnyalatokkal és ecsetvonásokkal. Ennél a stílusnál a szem nem a tipikus fekete vonalvezetéssel, hanem a halványabb pl. mahagóni árnyalattal kerül kihangsúlyozásra. Az mennyasszony száját sem a manapság divatos barna és lila színekkel, hanem a rózsa és vörös árnyalataival hangsúlyozzák, ehhez igazítják az arcpirosítót.

Vintage esküvői virágok

A vintage esküvőre főleg a klasszikus és romantikus virágok és virágcsokrok jellemzőek, fehér és halvány, valamint a már említett pasztell színekkel. A legjellemzőbb virágok a hortenzia, a rózsa, szellőrózsa, bazsarózsa, lisyantus, tulipán.

Nagyon illenek ehhez a stílushoz a textilből készített virágok, akár még a menyasszonyi csokor is, amely így évekig emlékezteti tulajdonosát a felejthetetlen napra.

Vintage esküvői dekoráció

A vintage stílus sok virágot, csipkét, díszes kiegészítőket használ. A vintage hangulat alapvető kellékei az antik, vagy kopottas bútorok, régi bőröndök, madárkalitka, amelyeket virágokkal díszíthetünk, és a zászló füzérek, valamint a régies brossok is. A dekoráció részét képezhetik még a fekete-fehér és szépia képek, poharak és kupák, amelyek vázaként szolgálhatnak. Kis porcelán csészékbe elhelyezett virágok nagyon szép hangulatúak.

Összességében

Ha nem vagyunk hívei a modern letisztult esküvőknek, akkor egy vintage stílusú esküvő pont nekünk való, hiszen ezzel egy egészen egyedi stílusú esküvőben lehet része a boldog párnak és a vendégseregnek is.