//Lakberendezés vintage stílusban

Lakberendezés vintage stílusban

Mi is az a vintage stílus? A vintage stílus legfontosabb jellemzője, hogy tiszteli azt, ami régi. Nem holmi kidobni való kacatként értékeli a nagymama csipkefüggönyét, hanem inkább segít neki újjászületni. Nem csupán a textíliákban látja meg ezt a lehetőséget, hanem egy bútorban, háztartási eszközben gyertyatartóban, régi fényképekben vagy faliórában is.

A vintage stílus nem csupán megőrzi azt, ami régi, be is illeszti a maiba, kedvessé, otthonossá téve a környezetet. A modern anyagokat összeházasítja a régiekkel, ebből varázsolva vonzó elegyet, amiben már első látásra otthon érezzük magunkat.

A vintage stílus nem csupán a lakberendezésben kap helyet

A vintage stílus nemcsak a lakberendezésben van jelen, de létezik vintage esküvő, autó és öltözködési divat is. Remek vintage esküvő helyszín lehet például egy pajta, régi malom vagy faburkolatos terem. A dekoráció kis befőttes üvegek csipkével díszítve fakorongokra helyezve, benne gyertyák és sok-sok virág.

A környezetvédelmi szempontoknak is eleget tehetünk, ha a vágott virágdíszek helyett vagy mellett cserepes virágokat használunk. A virágcserepeket is feldobhatjuk színben passzoló juta vagy csipke szalagokkal.

Képes újra és újra a megújulásra

A vintage stílus egy kicsit mindenkinek mást jelent és ezért szeretjük nagyon. Önálló életet élve újra és újra képes újjászületni. Mindenkinek lehetőséget kínál rá, hogy alakítson, formáljon rajta, miközben megmenti, és új köntösbe bújtatja a családi emlékeket.

A vintage legfontosabb jellemzői a lakberendezésben:

Az egyes korszakok romantikus és finom összhangban mosódnak össze benne. Az art deco, retro és a modern stílusból mindenki éppen annyit használhat az otthona berendezésének kialakításakor, ami neki éppen tetszik. A Harmónia lakberendezés szakértője Győrben örömmel segít megtalálni a megfelelő arányokat.

  • A falak színe világos: legtöbbször bézs vagy fehér.
  • A bútorok egyszínűek vagy színben nagyon hasonlók.
  • A lakástextíliák a szőnyegek, díszpárnák, sötétítő függönyök pompázhatnak tarka-barka színekben.
  • A tárolók, ládák, kosarak természetes anyagból készülnek és fehér vagy natúr színűek.
  • Kedveltek a kovácsoltvas vagy öntöttvas kiegészítők például gyertyatartó, fogas lámpa, újságtartó.

A falon vagy asztalon használt képkeretek többféle stílusúak vagy színűek is lehetnek. A kiválasztásukkor érdemes szétnézni a nagymama kincsei között. A lakberendezők tanácsa ma leginkább a kevesebb több. Nem baj, ha kicsit kaotikus a fényképválogatásunk, de ne zsúfoljuk tele velük az egész lakást. Inkább kevesebb kép legyen, de az stílusos, egyedi keretben.

A képkeret szerepe hogy a képre terelje a figyelmet, nem az hogy elvonja róla. Az egyszemélyes vagy természetet ábrázoló képekhez választhatunk a gazdagabban díszített keretek közül. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor maradjunk a klasszikus daraboknál.