//A vintage konyha titkai- Az élet “sava-borsa”!

A vintage konyha titkai- Az élet “sava-borsa”!

A vintage az utóbbi években az életünk minden területére befészkelte magát. Akit érdekel ez a stílus, kedvére válogathat rengeteg vintázs bútor, ruha, kiegészítő között.
Mi az a vintage? Erről bővebben a Vintage Nekem főoldalán írtunk.

Ebben a cikkben a vintage lakberendezés egyik legfontosabb kérdését boncolgatjuk, vagyis, hogy milyen a vintage konyha? Mik azok a tippek, trükkök, amik a vintage konyha titkai lehetnek? Utána járunk ezeknek, hogy bárki könnyedén létrehozhassa saját vintage konyháját az otthonában!

Ezt úgy kell megvalósítanunk, hogy a konyha ne veszítse el praktikus és használható funkcióját sem. Itt már helyet kapnak a konyhai eszközök, konyhai gépek és olyan konyhai bútorok, amik a főzést segítik.

A vintage konyha praktikus, szerethető, egy olyan hely, ahol szívesen főzünk, sütünk.

Nagyon gyakori a fehér csempe, tégla, festett tányérok, kézzel készített kiegészítők.
Fa bútorok és fa polcok természetesen a vintage konyha elmaradhatatlan részei. De a csipke és fonott kiegészítők is jellegzetes vintázs hangulatot teremtenek. Nem kell ezeket se halmozni és telezsúfolni velük a konyhát. Csak egy-egy jól elhelyezett, ízléses vintage bútor, vintage tárgy és már meg is született kedvenc vintage konyhánk! 🙂

Vintage kiegészítők a konyhában

A vintage konyha jellegzetes tulajdonsága, hogy tudatosan kihasználja a kiegészítők hatását. Egy-egy jól elhelyezett díszes tányér, egy hangulatos képet ábrázoló kötény, néhány fűszeres üveg… és még sorolhatnánk mennyi féle apró részlet adhat hozzá a vintage hangulathoz. Sokan használják a fonott kosarakat, hisz ezek nem csak tároló eszközök, hanem meghatározzák a konyha hangulatát színükkel, formájukkal.

Nem mindegy az edények, tányérok színe, formája sem. Hiszen, ha kitesszük jól látható helyre a konyhában, akkor befolyásolni fogja a konyha által sugárzott hatást.

Vintage palackok

Tökéletes dekorációs kellékek lehetnek azok az üvegek, palackok, amik vintage stílusban vannak díszítve. Vannak hosszúkás, vékony palackok. Vannak széles, tömzsi palackok, csatos üvegek. Többféle színben is megtalálhatóak. Bármilyen formájúak vagy színűek is, a vintage hangulat garantált!

Külön jól mutat, ha kitesszük egy-egy hófehérre festett fa polcra a konyha jól látható pontján. De van, amikor egy magasabb szekrény tetejére teszik fel, ahol a tekintetet magára vonzza. Egy vintage konyha kihagyhatatlan része.

Tipp! Ezek a dekorációs kellékek még egy nappaliban is jól mutatnak! Ha érdekel, milyen lehet egy vintage nappali, akkor olvasd el a „Vintage nappali” cikkünket is!

Gyakori valamilyen felirat vagy matrica, ami megint csak sokféle lehet, de az alábbi fotón mutatunk rá néhány példát.Forrás: https://hu.pinterest.com/risarina/

Vintage konyhai gépek

Magyarországon nem könnyű, de azért nem is lehetetlen új vagy régi, működő vintage stílusú konyhai gépeket venni. Ahhoz, hogy valódi, régi vintage konyhai gépet találjunk, az egyik lehetőség, hogy interneten apró hirdetéseket böngészünk régi, de még működő gépek után kutatva. A másik lehetőség a bolhapiac.

Ma már sok gyártó felismerte a lehetőséget és igényt, úgyhogy ha újat keresünk, akkor az interneten webshopokban vagy nagyobb multik kínálatában is találhatunk új, vintage stílusú gépet.Forrás: https://hu.pinterest.com/source/retrorenovation.com/

Vintage bögrék, tányérok

Ha már egyszer annyi féle pöttyös, színes, mindenféle vintázs mintában pompázó bögrét, poharat, tányért lehet vásárolni, akkor miértne tennénk ki őket jól látható helyre a konyhában?! 🙂 Ugyanúgy, ahogy a palackokat, ki tehetjük polcra, vitrines szekrénybe is. A lényeg, hogy dekoráljuk vele a konyhát.

Ha a konyhánk fala és bútorai fehér és annak árnyalatai, akkor érdemes ehhez válogatni a kiegészítőket is, vagyis az élénkebb színek jól mutatnak. Kitűnhet a konyha színeiből.Forrás: https://hu.pinterest.com/source/cocorosetextiles.blogspot.com/

Vintage konyha ötletek

Ebben a részben olyan vintage konyha ötleteket mutatunk be, amik között mindenki válogathat. Van, amelyiket könnyebb, van amelyiket nehezebb megvalósítani, de a vintage hangulat eléréséhez mindegyik közelebb visz!

Tipp! A Rose gold színárnyalat még a konyhában is kiválóan mutat! Ha érdekel, olvasd szeretettel a 4 trendi rose gold lakberendezés ötlet című cikkünket!

Vintage fa láda a konyhaszekrényben

Ez egy borzasztóan frappáns megoldás! Az ötlet csak annyi, hogy szerezz egy zöldséges, fa ládát és építsd be a konyhaszekrénybe, mint ahogy ezen a fotón is látszik! Persze, nem ilyen egyszerű a megvalósítás. Passzolnia kell a méreteknek a konyhaszekrényhez és nem is olyan könnyű megfelelő fa ládát találni, de megéri a próbálkozást, mert – ahogy látszik is- az eredmény egyszerűen pazar! 🙂Forrás: https://hu.pinterest.com/behrpaint/

Koptatott vintage konyhaszekrény

Szintén nagyon jellegzetes hatást kelt egy koptatott konyhaszekrény. Mindenkinek az ízlésétől függ, hogy mennyire legyen koptatott. Van, amikor alig észrevehető és van, amikor már lepattogzik róla a festék az egész felületről. A különböző fa felületek mind máshogy reagálnak a koptatásra és így az elért hatás sok féle lehet.

Merjünk próbálkozni, kísérletezni vagy keressünk olyat, ami megfelel az elképzeléseinknek.

Az biztos, hogy a koptatott hatással sajátos vintage hangulatot érünk el, mint ahogy ezen a fotón is látszik!Forrás: https://hu.pinterest.com/source/dyingofcute.tumblr.com/

Tolóajtó fából

Azoknak, akiknek kevesebb helyük van vagy csak egyszerűen változtatni akarnak a jól megszokott ajtókon. Ahogy a fotón is látható, egyszerű a megvalósítása és igenjól néz ki! 🙂Forrás: https://hu.pinterest.com/housebeautiful/

Sok, rendkívül jó ötlet kimaradt a posztból, hisz a lehetőségek száma végtelen! Ez csak egy kis ízelítő volt… következni fog a folytatás…!:)

Remélem, sikerült egy kicsit közelebb hozni a vintázs stílust azokhoz, akiknek eddig még kevésbé volt ismert és még jobban megszerettetni azokkal, akik már így is kedvelték! A Vintage Nekem blog oldalán még sok vintázs cikket olvashatsz…

Számodra, milyen az elképzelt vintage konyha?
Mi jutott még eszedbe a cikkel kapcsolatban?
Írd meg nyugodtan, kíváncsiak vagyunk a véleményedre!